+31 (023) 531 00 15

Koptelefoon en oortjes onder jongeren

Gehoor jongeren vragenlijst interviews

Het gehoor is een kwetsbaar zintuig en kan snel beschadigen door hard geluid. Steeds meer kinderen en jongeren luisteren langdurig naar muziek, gamen of kijken films met een koptelefoon of oortjes. Geschat wordt dat 1 op de 5 jongeren al beginnend gehoorverlies heeft. Gehoorschade is onomkeerbaar en heeft grote psychosociale en economische gevolgen. Preventie is dus zeer belangrijk.

VeiligheidNL heeft ResCon daarom gevraagd een onderzoek te doen om inzicht krijgen in het gebruik van koptelefoons en oortjes, het luistergedrag daarbij, de bekendheid met preventieve maatregelen en de regels thuis. Het gaat daarbij specifiek over het luisteren naar muziek, gamen en het kijken naar films en series met gebruik van koptelefoon of oortjes. Het onderzoek richtte zich op jongeren tussen de 10 en 15 jaar.

De resultaten zijn aan VeiligheidNL aangeboden met daarbij aanbevelingen voor belangrijke aandachtspunten. De resultaten van het onderzoek zijn een opmaat voor VeiligheidNL voor de ontwikkeling van eventueel effectieve preventieve interventies.
 

Contactpersoon
  • Dr. Marloes Martens
  • Eigenaar van ResCon

VeiligheidNL zet zich in om het aantal ongevallen in Nederland te verlagen door monitoring en het stimuleren van veilig gedrag.