+31 (023) 531 00 15

Nationale Buitenlesdag 2019

02 . 04 . 2019

Meeste leerlingen geven aan 1 keer per week buitenles te willen

Kinderen beoordelen buitenlessen met een 8,8

Onderzoeksbureau ResCon vroeg bijna 400 basisschoolkinderen naar hun ervaringen met buitenles krijgen naar aanleiding van de Nationale Buitenlesdag die dit jaar op 2 april is. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen buitenlessen beoordelen met een 8,8, meer plezier in de lessen ervaren en het fijn vinden dat ze meer kunnen bewegen. In de 1-op-1 gesprekken zeggen leerlingen ook dat ze de lesstof beter onthouden, “als ik denk aan die leuke buitenles, denk ik ook gelijk terug aan wat ik allemaal heb geleerd”. Als de kinderen wordt gevraagd hoe vaak ze buitenles willen, zegt de meerderheid één keer per week.

Nationale Buitenlesdag

Rekenen terwijl je dobbelstenen gooit en het alfabet leren door buiten letters neer te leggen bij objecten. Op dinsdag 2 april is het voor de vierde keer Nationale Buitenlesdag en al zo’n 2400 basisscholen doen mee. Dat is ongeveer een derde van alle basisscholen in Nederland! Met de Buitenlesdag willen initiatiefnemers Jantje Beton en IVN Natuureducatie leerkrachten stimuleren meer buitenles te geven. Scholen die zich aanmelden ontvangen een digitale buitenlesbundel waarin buitenlesideeën staan voor bijvoorbeeld rekenen, taal en geschiedenis.

Onderzoeken naar buitenles positief

Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat buiten leren positieve effecten heeft. Door de combinatie van daglicht en frisse buitenlucht kunnen kinderen zich beter concentreren en presteren ze beter op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en overige vakken. Ook is de beweging die ze tegelijkertijd krijgen erg gezond. Uit onderzoek van DUO in 2018 bleek dat ook leerkrachten erg enthousiast zijn. Maar liefst 89 procent wil vaker buitenles geven. En 92 procent verwacht op lange termijn leeropbrengsten bij de kinderen.

Inspectie van het Onderwijs: Bewegingsonderwijs verslechterd

Te veel kinderen bewegen veel te weinig en het beweegaanbod is beperkt. Die harde conclusie valt te lezen in een rapport van de Onderwijsraad, de Sportraad en de raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Daarnaast staat in het verslag van De Inspectie van het Onderwijs ‘de Staat van het Onderwijs 2017’, dat de prestaties van leerlingen op bewegingsonderwijs, natuur en sociale vaardigheden lager zijn dan jaren geleden. Buitenlessen kunnen bijdragen om dit te verbeteren.

Ambassadeur Buitenlesdag

Amika Singh is bewegingswetenschapper, verbonden aan het Mulier Instituut, en ambassadeur van de Nationale Buitenlesdag 2019. Volgens haar zijn buitenlessen goed voor kinderen, ook omdat er tegenwoordig veel te doen is over motorische vaardigheden bij kinderen. “Buitenlessen kunnen, natuurlijk afhankelijk van waar en hoe ze worden ingevuld, een extra uitdaging vormen voor kinderen. Klimmend en klauterend in de natuur les krijgen. Een mooie manier om met je lichaam van alles te ontdekken”, aldus Singh. Zij is op Buitenlesdag ook beschikbaar voor interviews.

Campagnefoto 2019.JPG

Onderzoek_infographic.jpg

Noot voor redactie

* Pers kan zich aanmelden bij Annemijn van Hilten via pers@ivn.nl of bellen met 0683878256

* In elke provincie is een school uitgekozen waar pers 2 april aanwezig mag zijn om te filmen en interviewen. Naast leerkrachten en leerlingen zijn er interviews mogelijk met: bewegingswetenschapper Amika Singh, leerkracht en ervaringsdeskundige Louise Vleugel en directeur van Jantje Beton, Dave Ensberg-Kleijkers, beschikbaar voor interviews.

* Het onderzoek van ResCon is hier terug te lezen: www.buitenlesdag.nl/onderzoeken

Jantje Beton

Jantje Beton is hét goede doel dat zich samen met kinderen inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speeltijd. Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten van Jantje Beton. Kwetsbare kinderen krijgen hierbij onze speciale aandacht. Wij willen bereiken dat álle kinderen dagelijks kunnen spelen en bewegen.

Kinderen moeten steeds meer en spelen steeds minder, terwijl spelen het belangrijkste én het leukste onderdeel is van een gezond leven. Daarom zegt Jantje Beton … STOP NOOIT MET SPELEN!

IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. IVN: beleef de natuur!