+31 (023) 531 00 15
  • Home
  • Nieuws
  • Digitale toolkit het is crisis thuis online

Digitale toolkit ‘Het is crisis thuis’ online!

28 . 06 . 2018

In januari 2020 zal de Wet Verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) ingaan. Deze wet regelt de rechten van mensen die te maken krijgen met verplichte zorg. Een belangrijke verandering ten opzichte van de huidige Wet Bopz is dat verplichte zorg straks ook buiten een ggz-instelling kan worden opgelegd, bijvoorbeeld thuis in de vertrouwde omgeving met de steun van vertrouwde mensen.

Wanneer verplichte zorg thuis wordt opgelegd zullen familieleden en andere naasten een belangrijke rol gaan spelen in de zorg van de patiënt en het bezweren van de crisis. Om familieleden en andere naasten voldoende toe te rusten voor deze ‘nieuwe’ rol hebben wij Ypsilon afgelopen jaar ondersteund bij de ontwikkeling van een digitale toolkit voor naasten. (Groeps)interviews met naasten, ervaringsdeskundigen en hulpverleners hebben de basis gevormd van deze toolkit. De toolkit bestaat uit informatie en praktische handvatten voor wanneer er ‘crisis thuis’ is of dreigt. Het gaat bijvoorbeeld om informatie over hoe de nieuwe wet in zijn werk gaat, tips hoe om te gaan met de situatie, een ‘checklist’ met aandachtspunten en een sociale kaart. Een ander doel van de toolkit is steun bieden, bijvoorbeeld door het lezen van ervaringsverhalen van anderen.

Benieuwd? Neem dan snel een kijkje via deze link

Meer weten over de (ontwikkeling) van de toolkit of op zoek naar (tijdelijke) ondersteuning bij een soortgelijk project? Neem dan contact op met Nathalie Daalder.